1. özel, isim, eskimiş Mısır halkından olan kimse
2. özel Çingene
KIPTİLER
Kıptîler veya Koptlar, Yunanca:αιγυπτος - Arapça:اقباط / Mısır'ın eski halkıdır. İskender'in Mısır'ı alması ve İskenderiye şehrini kurması ile beraber Helenistik bir kültür ile etkileşime geçmişlerdir. Kopt dili veya Kıptice'nin yazımında Yunan harfleri kullanılır. Roma devrinde ağır vergiler altında ezilen Kıpti halkı, M.S. 46'da Mark'ın Mısır'a gelmesi ile Hristiyanlıga geçerler. Bu sefer de Romalılar din baskısı yapmaya başlar, ta ki Bizans dönemine kadar. Konstantinos Hıristiyanlığı serbest bırakınca biraz rahatlarlar. 416'da yapılan 4. Ekümenik Konsülünde Hıristiyan temel meseleleri hakkında anlaşmazlık çıkar ve Hıristiyan cemaatinden dışlanırlar. Kendi inanışlarına göre İsa'nın ilahi ve insani yanları birdir hic ayrılmamıştır.
Katolikler, Kıptilerin sapkınlıga düştügünü söylerler ve devlet dinini hristiyanlık olarak benimseyen Bizans'tan baskı görürler. O kadar baskı görürler ki Araplar saldırdıgı zaman Bizanslılar'a yardım etmezler. Araplar geldigi zaman bir 3 yüzyıl rahat ve huzura kavuşurlar. Haçlı seferleri başladıgı zaman Araplardan zulüm görmeye, haçlılardan da sapkın oldukları ileri sürülerek kıyım görmeye başlarlar.
Osmanlı zamanında kendi hallerine bırakılıp sadece vergileri fazla tutulur. Kavalalı Mehmet Ali Paşa zamanında devlette yüksek kademelere kadar çıkarlar. İngiliz egemenligi altında başkaldırıya destek olurlar.
Şu anda, Mısır'da 7 milyon civârında Kıptî vardır.
Diğer Kelimeler:
sis bombası,
mit,
sağcılık,
sigortası atmak,
sonlanmak,
karekök,
kucaklaştırma,
solipsizm,
tapu,
yorumlayabilme,
kardeş,
tasallut,
besletmek,
adlandırılabilme,
hizipleşme,
hasan
Tarih : 2015-12-19 23:25:57
ben bir çingene olarak kıptiliği kabul etmem benim dinim islamdır biz bu vatanın evlatlarıyız.biz vatana yanlış yapmayız